PN-EN ISO 22000:2006 to międzynarodowa norma określająca wymagania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.) i posiada strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania, ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz środowiskiem. W ramach budowania systemu bezpieczeństwa żywności norma wymaga aby każda organizacja określiła zakres, zidentyfikowała, oceniła oraz kontrolowała zagrożenia, a także poinformowała zainteresowane strony w ramach łańcucha żywnościowego o sprawach, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu.

Po pozytywnym wyniku auditu certyfikującego wydawany jest certyfikat. Zachowuje on ważność przez 3 lata, pod warunkiem przeprowadzania corocznych auditów nadzoru, mających na celu zapewnienie dalszej skuteczności systemu zarządzania.

Najważniejsze elementy systemu ISO 22000:

  • odpowiedzialność najwyższego kierownictwa,
  • analiza procesów wstępnych i głównych,
  • opracowanie polityki bezpieczeństwa,
  • opracowanie odpowiednich formularzy, instrukcji i procedur,
  • przeszkolenie pracowników: zapoznanie z nowymi wymaganiami,
  • kontrola zagrożeń,
  • stałe doskonalenie.

Wymagania normy mogą wdrożyć firmy bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób, pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:

  • transportem i dystrybucją żywności,
  • magazynowaniem żywności,
  • produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością,
  • produkcją maszyn i urządzeń,
  • produkcją środków do mycia i dezynfekcji.

Korzyści z utrzymywania certyfikowanego systemu:

  • dostarczanie produktów bezpiecznych dla konsumentów,
  • wdrożenie efektywnej komunikacji ze wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego,
  • obniżeniem kosztów działalności poprzez usystematyzowanie procesów organizacji,
  • wzrost zadowolenia klientów wynikający z minimalizacji zagrożeń w procesie produkcji żywności,
  • wykazanie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
  • spełnienie wymagań prawnych dotyczących przemysłu spożywczego.