PN-EN ISO 22000:2018-08 to międzynarodowa norma określająca wymagania w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.) i posiada strukturę analogiczną do pozostałych norm dotyczących systemów zarządzania, ułatwiając integrację systemu z systemami zarządzania jakością oraz środowiskiem. W ramach budowania systemu bezpieczeństwa żywności norma wymaga aby każda organizacja określiła zakres, zidentyfikowała, oceniła oraz kontrolowała zagrożenia, a także poinformowała zainteresowane strony w ramach łańcucha żywnościowego o sprawach, które mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo wytwarzanego produktu.
Po pozytywnym wyniku auditu certyfikującego wydawany jest certyfikat. Zachowuje on ważność przez 3 lata, pod warunkiem przeprowadzania corocznych auditów nadzoru, mających na celu zapewnienie dalszej skuteczności systemu zarządzania.
Najważniejsze elementy systemu ISO 22000:
- odpowiedzialność najwyższego kierownictwa,
- analiza procesów wstępnych i głównych,
- opracowanie polityki bezpieczeństwa,
- opracowanie odpowiednich formularzy, instrukcji i procedur,
- przeszkolenie pracowników: zapoznanie z nowymi wymaganiami,
- kontrola zagrożeń,
- stałe doskonalenie.
Wymagania normy mogą wdrożyć firmy bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób, pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
- transportem i dystrybucją żywności,
- magazynowaniem żywności,
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością,
- produkcją maszyn i urządzeń,
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji.
Korzyści z utrzymywania certyfikowanego systemu:
- dostarczanie produktów bezpiecznych dla konsumentów,
- wdrożenie efektywnej komunikacji ze wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego,
- obniżeniem kosztów działalności poprzez usystematyzowanie procesów organizacji,
- wzrost zadowolenia klientów wynikający z minimalizacji zagrożeń w procesie produkcji żywności,
- wykazanie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi bezpieczeństwa żywności,
- spełnienie wymagań prawnych dotyczących przemysłu spożywczego.